System Integrity Protection (SIP) är en säkerhetsfunktion i macOS som är utformad för att göra det ännu svårare för skadlig kod att komma åt viktiga systemfiler, vilket skyddar dem från oönskade ändringar. I början av SIP stötte vissa utvecklare på problem när systemet skulle hindra kärnfunktionaliteten i sina appar från att fungera korrekt eftersom dessa appar gjorde ändringar i hur operativsystemet fungerade genom att redigera systemfilerna som SIP nu var på plats för att skydda.

På grund av detta skulle många utvecklare (och vissa användare) inaktivera SIP för att låta sina appar fungera korrekt. Nu, flera år senare, är detta mindre nödvändigt eftersom de flesta appar har hittat sätt att göra vad de behöver göra utan att behöva inaktivera SIP, så att din Mac kan vara säkrare.

Men om du absolut behöver stänga av System Integrity Protection finns det ett sätt att göra det. Du behöver bara använda återställningsläge och terminalen för att få det gjort.

System Integrity Protection kan konfigureras med kommandot csrutil.
Du kan kontrollera om System Integrity Protection för närvarande är aktiverat på ditt system genom att köra följande kommando i terminalen:

csrutil status

Inaktivera System Integrity Protection

Om du vill inaktivera System Integrity Protection måste du starta till Recovery OS och köra kommandot csrutil från terminalen.

  1. Starta till Recovery OS genom att starta om maskinen och hålla ner kommando-R på tangentbordet vid start.
  2. Starta Terminal från menyn “Verktyg”.
  3. Ange följande kommando:

csrutil disable

  1. När du har aktiverat eller inaktiverat System Integrity Protection på en maskin krävs en omstart. Detta gör du via Äppel-menyn uppe till vänster.

Aktivera System Integrity Protection

Om du vill aktivera System Integrity Protection måste du starta till Recovery OS och köra kommandot csrutil från terminalen.

  1. Starta till Recovery OS genom att starta om maskinen och hålla ner kommando-R på tangentbordet vid start.
  2. Starta Terminal från menyn “Verktyg”.
  3. Ange följande kommando:

csrutil enable

  1. När du har aktiverat eller inaktiverat System Integrity Protection på en maskin krävs en omstart. Detta gör du via Äpple-menyn uppe till vänster.

OBS! Om du inaktiverar System Integrity Protection så är det viktigt att återställa skyddet för att skydda datorn från oönskade förändringar. Om ni behöver hjälp eller vill veta mer så kontakta oss gärna.