Ibland råkar man ut för att datorn eller ett program inte svarar vilket kan vara mycket frustrerande, i synnerhet när man sitter mitt i viktigt arbete. Då kan man behöva tvinga datorn eller programmet att stängas för att komma vidare med sitt arbete. Så här kan du göra om om din mac eller en app har hängt sig.

Tvångsavsluta ett fruset program

Om ett program har hängt sig (frusit, men din dator fortfarande svarar, kan du tvångsavsluta programmet och fortsätta använda datorn. Det finns flera sätt att tvångsavsluta ett fruset program:

  • Klicka på skrivbordet eller något annat öppet fönster för att byta fokus bort från den frusna appen. Klicka på Apple-menyn och välj “Force Quit”. Markera det frusna programmet och klicka på “Force Quit” för att stänga det.
  • Tryck på ⌘ Kommando + ⌥ Option + Esc på tangentbordet för att öppna menyn “Tvångsavsluta app”. Välj det program du vill tvångsavsluta och klicka på “Tvångsavsluta”.
  • Håll ned ⌥ Alternativ-tangenten och Ctrl-klicka på appens ikon i Dock. Välj “Tvångsavsluta” från menyn.

Starta om din Mac om den frusit

Om ditt system inte svarar, eller om du inte kan öppna någon av menyerna Force Quit, kan du tvinga datorn att starta om. Det finns flera sätt du kan göra detta, även om du inte kan flytta musen:

  • Tryck på ⌘ Command + Ctrl + ⏏ Eject för att tvinga datorn att starta om. Utmatningstangenten ⏏ finns i det övre högra hörnet av tangentbordet. Nyare MacBook kanske inte har någon ⏏ utmatningsknapp.
  • Om tangentbordskommandot inte fungerar, eller om du inte har någon ⏏ utmatningsknapp, trycker du på och håller ned strömknappen i cirka fem sekunder för att tvinga datorn att stängas av. Strömknappen finns i det övre högra hörnet av MacBook-tangentbord, eller på baksidan av iMac och andra stationära datorer.

Om du trots ovanstående instruktioner inte kan lösa dina problem så kontakta oss gärna.