Du kan ta en skärmavbild av hela skärmen, ett fönster eller endast en del av skärmen. Det finns många sätt att ta en skärmbild i Windows 10.

Ta en skärmbild av hela skärmen

  1.  Tryck ner tangenten Print Screen (ibland PrtScr).
  2. Öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med ctrl+v.

Ta en bild av ett fönster

Om du tex har flera skärmar, är en variant är att använda tangentkombinationen Alt + PrtScr för att bara ta en bild av det aktuella fönstret.

  1. Öppna det fönster du vill ha bild på och se till att det ligger aktivt i förgrunden.tryck Alt + PrtScr för att bara ta en bild av det aktuella fönstret.
  2. Öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med ctrl+v.

Spara ditt skärmklipp direkt till en fil

Med kombinationen Windows + PrtScr sparas bilden direkt i mappen Bilder/Skärmbilder. Då sparas en bild av hela arbetsytan med alla skärmar inkluderade.


Programmet Skärmklippverktyget

Skärmklippverktyget låter dig välja exakt vad du vill avbild. Du kan dessutom ta en fördröjd bild. Använd kortkommando Windows-tangenten + skift + S. Sedan kan du dra med musen och markera vilket område som ska sparas. Öppna sen valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med ctrl+v.


Programmet Klipp & skissa i Windows

Det finns många sätt att ta en sk skärmdump. I senare verioner av Windows, från och med versionsnummer 1809, finns ytterligare ett verktyg för ändamålet. Det heter Klipp & skissa och du hittar det i startmenyn eller ännu enklare genom att bara klicka på startknappen och börja skriva programmets namn. Så här använder du det:

  1. Öppna Klipp och skissa via StartmenynKlicka på Nytt i programmets övre vänstra hörn för att ta en bild av skärmen. Välj att ta bilden omedelbart eller att vänta tre eller tio sekunder.
  2. I en liten verktygsruta högst upp kan du nu välja att göra ett rektangulärt klipp, friformsklipp eller ett klipp av hela skärmen.
  3. I de två första fallen presenteras en markör i form av ett kryss som du använder för att rita upp området du vill fånga.
  4. Din bild hamnar i programmet, där du har tillgång till enkla antecknings- och redigeringsmöjligheter, samt knappar för att spara och dela.

Ytterligare två sätt att starta programmet är med tangentkombinationen Windows + Skift + S eller genom att öppna Åtgärdscenter längst ned till höger i aktivitetsfältet och klicka på Skärmklipp. Du kommer då direkt till Steg 2 och den bild du tar hamnar i urklipp. Du kan klicka i rutan nere till höger för att öppna den i Klipp och skissa.

Vill du ha ännu ett sätt att starta programmet, klicka på de tre prickarna och välj Inställningar. Klicka på Använd PrtScn-knappen för att starta skärmklipp. Godkänn appväxlingen och ställ reglaget vid Print Screen-genväg i läge .