Om din Mac inte är kompatibel med den senaste versionen av macOS kan du kanske uppgradera till en tidigare version av macOS, till exempel macOS Big Sur, Catalina, Mojave eller High Sierra.

För att få de senaste funktionerna och upprätthålla Mac-datorns säkerhet, stabilitet, kompatibilitet och prestanda är det viktigt att hålla mjukvaran uppdaterad. Apple rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen av macOS som är kompatibel med din Mac.

Du måste först kontrollera kompatibiliteten

Den version av macOS som följde med din Mac är den tidigaste versionen som den kan använda. Om din Mac tex levererades med macOS Big Sur kan den inte använda macOS Catalina eller tidigare. Om ett macOS inte är kompatibelt med din enhet meddelar App Store eller installationsprogrammet det. Om du försöker installera ett macOS som är äldre än den version som är installerat för närvarande, kommer installationsprogrammet att säga att det är för gammalt för att öppnas på den här versionen av macOS.

Säkerhetskopiera din dator

Innan du uppgraderar macOS på din dator bör du säkerhetskopiera din Mac. det finns flera metoder för att säkerhetskopiera din Mac, ett av dem är Time Machine.

Hämta macOS till din Mac

Med nedanstående länkar kan du hitta de gamla startskivorna i App Store. När du har hämtat installationsprogrammet från App Store öppnas det automatiskt. Även om nedanstående lista visar att ditt nuvarande OS X kan uppgraderas så kan det vara klokt att uppgradera i flera steg. Kontakta oss om du vill ha hjälp.

  • macOS Ventura kan uppgradera Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra och Sierra
  • macOS Monterey kan uppgradera Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan och Yosemite
  • macOS Big Sur kan uppgradera Catalina, Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite och Mavericks
  • macOS Catalina kan uppgradera Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite och Mavericks
  • macOS Mojave kan uppgradera High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks och Mountain Lion
  • macOS High Sierra kan uppgradera Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks och Mountain Lion

Nedanstående länkar hämtar äldre verioner av OS X. Du laddar hem en skivavbild som heter InstallOS.dmg eller InstallMacOSX.dmg. Öppna skivavbilden och öppna sedan .pkg-installeraren inuti skivavbilden. Den installerar en app med namnet Installera [Versionsnamn] i din Program-mapp. Öppna den appen från mappen Program för att börja installera operativsystemet.

  • macOS Sierra kan uppgradera El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion eller Lion
  • OS X El Capitan kan uppgradera Yosemite, Mavericks, Mountain Lion, Lion eller Snow Leopard
  • OS X Yosemite kan uppgradera Mavericks, Mountain Lion, Lion eller Snow Leopard

Om du behöver hjälp kan du alltid kontakta oss.